top of page

Balance sheet ; Active Party
Size bilanço nedir? Aktif yapı nedir ? Kısımlarını anlatacağım.Çok karışıklık olmaması adına Aktif yapı , pasif yapı Gelir tablosu kısımlarını ayrı yazılar ile paylaşacağım.
Bilanço denklik gerektirir ;

Muhasebesel olarak 1,2,3,4 ve 5 önem arz eder çünkü alt muhasebe kodları bu rakamlar ile başlar kafanızda bu şekilde oturması daha sağlıklı olur.
Aktif toplam firmanın varlıkları , Pasif ise firmanın varlıklarıdır
Dönen varlık; firmanın kolayca likit elde edebileceği varlıklar olup bunların detayını aşağıda paylaşıyorum
Duran varlık ; firmanın taşınmazları ve 1 yıldan uzun süre içinde likit kısma çevireceği ya da çevirme ihtimali olan varlıklardır Bunlarında detayını yine aşağıda sizle paylaşıyorum ,
Bu yazıda Aktif taraf olarak sadece inceleme yapacağız

Dönen varlık kalemlerine bakarsanız ; hızlıca nakite dönebilecek kıymetler olup alacaklar kısmı vadesine 1 yıldan az süre kalan varlıklardır .Stokları yine uygun fiyat verildiğinde hızlıca tüketilebileceğinden dönen varlıklar kalemindedir.
Yıllara yay inş maliyetleri adından anlaşılacağı gibi inşaat firmaların ve müteahhit firmaların kullandığı muhasbee kalemi olup tamamiyle uzun vadeli projelerin maliyetlerini devam etmek için kullandığı hesaptır.

Duran varlıklar vadesine 1 yıldan fazla kalan alacakların ve taşınmaz olan arsa ev taşıt gibi daha zor likitideye çevrilebilecek değerlerin izlendiği yerdir. Kod lar yine yukarıda bahsettiğim gibi 2 ile başlar .
Aktif kesinlikle pasif ile eşit olmaılıdır ; bunu kolayca test etmek için her yazımın sonunda kendi firmamızı kurup bu firma üzerinden hareket edeceğiz ;
Örnek olarak ; 200 000 tl niz var ve bir işletme kurmak istiyorsunuz ..
Firmayı ilk kurduğunuzda bilanço görünümü ;
Aktif
Dönen varlık
Bankalar : 200 000 tl
PASİF
ÖZSERMAYE 200 000 TL
Dönen varlık ile ilgili biraz daha işlem yapalım Firmayı kurduk ve 50 000 tl lik stok aldık.
Aktif
Dönen varlık
Bankalar 150 000 tl
Stok : 50 000 tl
PASİF
ÖZSERMAYE 200 000 TL
Devam edelim ;
artık işletmemiz büyüyor, araç alımı yapalım ;
50 bin tl lik araç alımı yapalım. Araç bir duran varlık unutmayalım
Aktif
Dönen varlık
Bankalar 100 000 tl
Stok : 50 000 tl
Duran varlık
Maddi Duran varlık
Taşıtlar 50 000 tl
PASİF
ÖZSERMAYE 200 000 TL
Gördüğünüz gibi denklik hep olacaktır. Bir sonraki yazım PASİF TARAF olacak olup bütünlük içinde okumanız ve sonrasında üzerine eklemeler yapmanız çok faydalı olacaktır.

bottom of page