top of page

Income statement

Gelir tablosu nedir ? Nasıl bilanço ile birlikte bakılır ? Nerelere dikkat etmeliyiz ? sorularına cevap arayacağız.

Ders 1 ve 2 de  Bilançoyu oluşturan  etmenler  aktif ve pasif tarafı incelemiştik.Bütünlük açısından mutlaka  o yazılarıda  göz gezdirmeniz  faydalı olacaktır.


Örnek bir gelir tablosunu yukarıda  sizinle paylaşıyorum.

Muhasebesel olarak 

 Aktif  taraf 
DÖNEN VARLIK  1 
DURAN VARLIK  2 
 Pasif taraf olarak 
K.V BORÇ      3
U.V BORÇ      4 

ÖZKAYNAK      5

Bunları daha önce görmüştük gelir tablosunda   bu süreç yine  devam eder.6 ile başlayan gelir hesapları kalemine , 7 ile başlayan gider hesapları  kalemine yazılır.


NET SATIŞLAR : 

Brüt Satışlar - ( Ürün iadeleri ve indirimler )  olarak  görebiliriz. Genelde direkt olarak net satış rakamını görürüz  .Bağımsız denetim  raporlarında  bunun detayını görebiliriz. Aşırı iadesi olan bir  firma  ya da  geçen senelere  göre fazla yüzdesi olan bir  iade oranı   her zaman sorgulanmalıdır. İSKONTO lar ise yine  satışlara  orantılı olarak  izlenmeli  yüzdesel olarak değerlendirilmelidir.

Satışların maliyeti: Burada  önemli etken maaşlar  , kira ve komisyonlardır. Üretim maliyeti  aslında  aldığınız  ürünlerin  süreçlerden geçirmeden size olan  maliyetidir. Farkı bir kavramdır. Tabiki o da burada  takip edilir. Bunun detaylarını  herhangi bir bağımsız denetim raporundan  alt kalemleri incelenerek  görebilirsiniz. 


Brüt kar : Bunu tanımalamdan önce marj kavramını  açmak istiyorum . Buradaki net kar marjı  ,brüt kar marjı ,favök marjı  diye duyduüumuz kavramlar  satışlara olan orantılardır. 

MARJ;   BRÜT KAR MARJI : ( BRÜT KAR / NET SATIŞ)*100
        NET KAR   MARJI: ( NET KAR /NET SATIŞ )*100





Brüt kar marjı ne kadar yüksekse  tabiki şirket için o kadar iyidir. Bunu çeyreksel olarak  takip etmek şirketin iyiye gidip gitmediğini kontrol etmek için önemlidir. Yukarıda  ŞİŞE CAM  brüt kar  marjını   çeyreksel datalar ile paylaşıyorum . Brüt kar da iyileşme  yaptığı yatırımlarını  destekliyor ve  % 26 lardan % 40 lara  gelen bir brüt kar. 

FAALİYET GİDER:  firmanın  esas faaliyeti ile ilgili  satış ve üretim maliyetlerine  eklenmeyen  ama  şirket için  gider oluşturan  bir etkendir. 

AR GE ; pazarlama  gideri , Satış ve dağıtım  gideri  ve  genel yönetim gideri firmanın faaliyet giderini oluşturan  katmanlardır. Dönemsel olarak  ya da   yıl bazında buralarda  farklı yüzdeler  sorgulanmalıdır. 

FAALİYET KAR : Faaliyet gideri rakamının  düşülmesinden sonra kalan  rakamdır. 
Favök diye de  söylenen  ( FAİZ AMORTİSMAN  VE VERGİ ÖNCESİ KAR ) firmanın karlılığını ölçmede önemli bir göstergedir. 




Yukarıda ŞİŞE cam  çeyreklik olarak  favök kar marjını  görebiliriz. Marj neydi : (Faaliyet kar / NET satışlar)P * 100 

Olağangelir  gider rakamı : Firmanın  ana gelir  faaliyetleri  dışından  elde edilen diger gelir  kaynaklarıdır.Mevduat geliri  , temettü geliri ,Kira geliri ya da  menkul kıymet  kar ı gibi birçok  rakam burada  izlenebilir. Aynı şekilde bunlarla ilgili  oluşasal giderler  yine  olağan gider rakamında  izlenir. 


YAVAŞ YAVAŞ   alt a  net kar a doğru gelmekteyi; Gelir tablosunun  bir sonraki Gelir  gider  yeri 

FİNANSMAN  GİDER : Firmanın borçlanması ile  ilgili oluşan  faiz gideri rakamlarının  izlendiği yerdir. Kur farkları  , kredi kart komisyonları  ve kredi komisyonları  gibi borçlanma ile ilgili olan herşey  burada izlenir. Firma burada  yüksek  borçlanma ile  faaliyetini sürdürüyorsa  kar rakamının büyük kısmı burada eriyecektir.Bundan  sebep firmanın  kontrollü bir  borçlanma ile büyüdüğünü buradaki  rakamın  etkisi ile  takip edebiliriz. 




Yine  şişe cam üzerinden örnek vermek gerekirsa  Finansman gider rakamının  son senelerde  önemli artış  yaşadığını görmekteyiz. Firmanın  birleşme sonrası yatırım kararları  , abd  tarafında  yatırım  kararı  ve  kapasite artış planlamaları ile  rakam 17 mia TL civarına ulaşmıştır. Her zaman  finansal giderlerin artması  kötü olarak  yorumlanmamalıdır. Arkası dolu yatırımlar ile desteklenen borçlanma ve  yine bu borçlanmanın uygun maliyet  ve vadelerse yapılması firmanın büyümesi ve   hissesinin değer artışı için  olumlu olacaktır.

NET KAR  rakamı ;

Tüm gider rakamında sonra  firmanın  elinde kalandır. Özkaynaklarda  DÖNEM kar ile bilançoya girer. 

NET KAR YADA NET KAR MARJI : Gelir tablosunun  önemli kalemlerinden biridir... 




ŞİŞE Cam özelinde gördüğüz gib  % 2 lerde ola net kar  marjı birleşme sonrasında nasıl artmış ve  % 20 lere kadar çıkmıştır. % 40 lık net kar marjı  değerlerme ile oluşmutur.(zaten hisse  fiyatıda  aynı şekilde bu karlılığa  cevap vermiş  6 7 8  tl lerde uzun süre kalan  firmanın hissesi şuan da  40 tl lerden fiyatlanmaktadır. 


 Dönem kar rakamı  özkaynak  ile bilançoya  girer , karşılığı aktif tarafta nakit -Ticari alacak  ya da  diğer yerlerde olabilir. 

Çok basit düşünürsek   1 mio tl  tek bir satış yaptık  hiç kredi kullanmadık   , tüm masaraflarımızı  ve vergimizi düştükten sonra  200 000 tl net kar  çıktı. 

Bilançodaki durumumuz ;


Aktif 
Dönen varlık 
Nakit : 200 000

Pasif 
ÖZKAYNAK 
Dönem kar : 200 000 tl 

Olarak bilanço oluşturur.

Hisse büyümesi işte  BU kar marjlarına  , özkaynak için girmesine  ve bu rakamın özkaynak a oranı ile  yakından  ilişkilidir .


Çok fazla kafanızı  karıştırmak istemiyorum ..BU anlamda  oransal  analizi sonraya bırakıyorum .Bir sonraki  ders  Nakit akışı nedir  ? önemi  nedir  onu inceleyeceğiz?

Önceki dersler ile birlikte  tekrar  ederseniz  çok daha başarılı olacaktır. 


Income statement

© 2035 by Success Consulting. Powered and secured byWix

bottom of page