
What is Capital Increase?
Sermaye Artırımı Nedir?
Bu bölümde firmaların yaptığı sermaye artırımı ve bunun yollarını anlatacağız.
Firmalar ilk kurulduğunda belli bir sermaye ile kurulur, ortaklar firmayı kurabilmek için kendi kaynakları doğrultusunda ortaklaşa belli kanunlar altında paralarını birleştirir ve firma kuruluşunu gerçekleştirirler. ( Bununla ilgili olarak Finans Sözlüğü bölümünde Bilanço Aktif – Pasif ve Özkaynak tanımlarını okumanızı tavsiye ederim)
Ortakların bu koydukları para kendi paraları olduğundan bu ÖZKAYNAK olarak adlandırılır. Bu para arsa alımı ,makine alımı , Ürün alımı ya da firmanın günlük nakit ihtiyaçları olan işletme sermayesi ihtiyaçları olarak kullanılır.
Firmalar zaman geçtikçe gerek büyüme beklentileri , gerek yatırım fırsatları , bazen kötü yönetim ile yeni kaynaklara ihtiyaç duyabilirler. İşte bu kaynaklar yapılarına göre iç ve dış kaynak olarak adlandırılır.
İç kaynakların ortakların kendi güçleri ile firmaya destek olmaları durumu iken dış kaynak ya da yabancı kaynak bir kredi , firmanın bir kısmının satılması gibi durumlar ile yaratılabilir.
Sermaye artırımları ;
Firmalar sermaye artırımını kaynak sağlayabilmek için yapar. Şirketler sürekli yenilenen ve gelişim içinde olması gereken kurumlardır ve faaliyetlerini sürdürebilmeleri için sürekli kaynağa ihtiyaç duyar. Bir şirketin devamlılığının sağlanabilmesi için bu kaynak ihtiyacı, sermaye artırımı ile sağlanabilir. Şirketlerin sermaye artırımının en önemli sebebi kaynak bulma ihtiyacının ortaya çıkması, vergi avantajları ya da hisse senedi değerlerinin yükseltilmesinin istenmesidir. Şirket ortakları aldıkları karar doğrultusunda sermaye artırımına gidebileceklerdir.
Sermaye Artırımı Hangi Amaçla Yapılır?
Sermaye artırımı parasal etkinliklerle ilgili ihtiyaçların giderilmesi amacıyla yapılır. Bir şirketin borçlanmasını engellemek ya da kârını arttırmak sağlamak amacıyla da başvurulabilir. Sermaye artırımını yapmakta pek çok neden olabilir. Yatırımcı çekmek, kredi başvurusu, geniş çapta satış ya da devir uygulaması gibi durumlarda sermaye artırımı yapılmak istenebilir.
Yazıının devamı olan Bedelli Sermaye Artışı ve Bedelsiz Sermaye Artışını mutlaka okuyun..
