top of page

ALTIN ,PETROL VE DOLAR İLİŞKİSİ



Altın, tarih boyunca kıymetli enstrümanların başında gelirken, petrol de tarih boyunca vazgeçilmeyen bir emtia olarak olarak kalmıştır. Bunun nedeni petrolün alternatifinin olmaması, altının da tükenebilir bir emtia oluşudur.


Yatırımcılar ikisini de emtia sınıfında değerlendirirken, iki ürünü de birbirinin alternatifi olarak görürler çünkü fiyatları arasında ilişki bulunmaktadır.


Genel olarak ters yönlü ilişki içinde olan tarihte bazı dönemler doğru orantılı olarak yükselip düştükleri görülmektedir. 2015 yılından bu yana bu ters yönlü fiyat hareketi olarak devam etmektedir. Bu ters yönlü ilişkinin temel nedeni 1933 yılında Suudilerin petrolü sadece altın karşılığı satmak istemesidir. Bugün ise altın ve petrol Amerikan doları üzerinden işlem görmektedir.


Usd ile Petrol ve Altın fiyatları da ters ilişki içindedir;

**Doların değerinin yükselmesi, bu para birimi ile işlem yapılan emtialar için fiyatın aşağı gelmesi demektedir; Doların değersizleşmesi ya da güç kaybetmesi durumunda ise bu emtialarda fiyat yükselişi görürüz.

**Enflasyon : Enflasyon mal ve hizmet fiyatlarındaki artış gerek talepten dolayı gerek arzdan dolayı olabileceği gibi , enerji fiyatlarındaki artış ve o ülkenin bu enerjiye bağlılığı ile etkisi fazla ya da daha az olabilmektedir. Petrol her sektör ve ulaşım için hala yeri tam olarak doldurulamayan bir emtia aracıdır. Bundan sebep petrol fiyatlarındaki artış enerji fiyatlarını artıracağı gibi bu üretim yapan firmaların maliyetlerini, üretilen elektrik enerjisinin maliyetini, ulaşım maliyetini gibi birçok durumu tetikleyerek kalıcı bir fiyat artışı yaratmaktadır. Buradaki artış, yatırımcıları kendi varlıklarını koruyabilmek adına aksiyon almak durumunda bırakır. Etki altın fiyatlarına gecikmelide olsa yansımaya başlar.


** Ekonomik Gelişme: Petrol fiyatlarındaki artış ekonomi için de olumsuz bir durumdur. Maliyetleri artıran bir durum olduğundan karlılıklar, maliyetle, iş gücü gibi birçok durumu etkiler. Bu durum yatırımcılar ve bireysel için yine altın talebini oluşturmada önemli etkendir.



Altın ve dolar ilişkisi ise yine ter yönlüdür. Grafikte bunu net bir şekilde görmekteyiz.

Tabi ki bazı özel durumlarda düşüşü ya da yükselişi oransal olarak birbirinden uzak olabilir,


Örnek olarak; Koronavirüs sonrası ABD ve dünya tarafında oluşan enflasyon o kadar hızlı oldu ki, FED burada hızlı bir faiz artışı yaptı, ama bu faiz artışı DXY tarafına o kadar hızlı bir etki yapmadı, ayrıca yine altına talebi düşürmedi. Ons fiyatı 1800 usd lere kadar ancak geriledi sonrasında 1900-2000 usd bölgesine sıkıştı. Burada beklentiler hala iyimser olmadığı için yatırımcılar nezdinde hala portföylerinde altın bir hedge ürün olarak kalmaktadır.




Nasıl yatırım yapılır tarafına gelirsek;

PETROL tarafı biraz daha spekülatif ürün olduğundan kısa vadeli kazançlar için uygundur. Buradan kazanç sağlamak için piyasaları bilmek ve risk almak gerekir.

Foreks tarafında direkt olarak petrole işlem yapılabiliyor, TL niz varsa ve herhangi bir yerde hesap açmak istemiyorsanız TEFAS üzerinden fon alımı yapabilirsiniz. Aynı durum Altın içinde geçerli hem ons altın hem de gram altın için pozisyon açılabilir. Bunun için VİOP işlemler de yapabilirisiniz. (Bankalarda kur makası fazla olduğundan şu zamanlarda yapmak biraz maliyetli olabilir), S1 altın ürünü olabilir (Normal gram altın fiyatından talebe göre olduğu için daha primli ya da daha düşük fiyatlanabiliyor, düzenleyici unsurlar tam verimli çalışmamakta.)


Altın her zaman güvenli liman olarak görülür, talep gören bir maden olan altın belli bir stok ile dünyada bulunur, portföyler için hep riskten kaçış yeri ya da hedge mekanizması olarak görülür.


Bu ürünlere yatırım yapmak tamamen sizin risk algınıza bağlı olmakla beraber piyasayı iyi bir şekilde okumak, verileri hızlı ve doğru değerlendirmek büyük önem taşır.



Comments


© 2035 by Success Consulting. Powered and secured by Wix

bottom of page