İNDEKS BİLGİSAYAR- 2023 Temel Analiz
- Borsa Capital
- 4 Tem 2023
- 3 dakikada okunur
04.07.2023


Bu yazımızda İndeks Bilgisayar firmasını temelde inceleme yapacağız.
Firma 1989 yılında kurulmuş, 2004 yılında payları Borsa’ da işlem görmeye başlamıştır.
Firmanın iştirak yapısı ;

* Firmanın faaliyet raporundan alınmıştır.
Firma 200’den fazla markanın Türkiye dağıtımını gerçekleştirmektedir. 500 kişi istihdam etmektedir.
ÜRÜN GRUPLARININ DETAYI (Grup firmaları bazında )

Firmanın ihracatı çok az olup yok diyebiliriz. İthalat yapıp bu ürünleri yurt içinde satışa sunmaktadır.
TEMEL BAKIŞ
Firmanın aktif tarafında göze çarpan ile olarak nakit tarafın kuvvetli olması. Nakit benzer kaleminin 2,3 Mia TL öz kaynağından fazla oluşu ve borçlarını kapatabiliyor oluşu oldukça olumlu. Firma genel olarak net borç tarafını öz kaynağına oranını yakından takip etmiş ve bunu bir politika olarak benimsemiştir.
Duran varlık kalemi o kadar güçlü değildir. Genelde kiralık olarak idari merkez ve depoları bulunmaktadır.
Aktif tarafın finansmanında ise 766 Mio TL kısa vadeli borç , uzun vade tarafında çok az bir borç rakamı görünmektedir. Borcun detayına baktığımızda büyük kısmını usd kredilerden oluştuğunu görüyoruz. USD krediler %8-9 oran aralığından kullanılmıştır. Buradaki olumsuz nokta hepsinin kısa vade de oluşu ama firmanın nakit gücü fazla olduğundan herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
Öz kaynak tarafına baktığımızda ödenmiş sermayesi 224.000 TL olup geçmiş yıl kar rakamına bakarsak bölünme potansiyeli olan bir hissedir.
Öz kaynak karlılığı % 46'dır..
GELİR TABLOSU
Firma son 2 çeyrek 8 Mia TL ye ulaşan bir satış rakamı var. Brüt kar rakamı maliyet düzenlemesi ve deprem gibi etkenler ile düşmüş. Maliyet rakamının içerisinde tüm giderler %100 artarken cironun 10 Mia TL olması gerekirken 8,5 Mia tl seviyesinde kalmıştır. Kıdem tazminat karşılıkları EYT ile ilgili olup burada farklı bir gider olarak karşımıza çıkmıştır. Bunlardan sebep 2023 ilk çeyrek brüt kar yüzdesel olarak düşmüştür.
Bundan sonra nasıl bilançolar bizi bekliyor ;
Seçim sonrası yaşanan hızlı TL değer kaybı ve yine yapılan zamlar, yüksek devam etmesi beklenen enerji maliyetleri gibi kavramlar birlikte düşünürsek bu seneyi % 50 60 arasında bir enflasyon ile kapanmasını bekliyoruz. Kur geçişkenliği zamanla ürünlere yayılırken insanların mal almak ve ertelememe gibi bakış açısı devam etmektedir. Her ne kadar parasal sıkılaşma olsa da gelecek seçim dönemi daha sert kararların alınmasını engelliyor. Yani zamlar ve sürekli artan fiyat algısı insanları daha fazla tüketime itiyor.
İndeks bilgisayarın ithalat ürünleri bir çok tüketici için ucuz ve kabul edilebilir seviyelerde.
Karlılık tarafında firmanın net kar marjı % 4-5 seviyelerinde düşük gelebilir. Ama geriye baktığımızda hissenin fiyatının çok geride kaldığını ve fiyatlanmadığını görmekteyiz.

Firmanın yaptığı geri alımlara baktığımızda Ocak'tan bu yana alımların devam ettiğini ve son alınımını 27 Haziran da yaptığını görüyoruz. Bunun için ayrılan fonun yarısına bile gelmemiştir.

Piyasa çarpanlarına baktığımızda oldukça geride kaldığını ve hissenin fiyatının ederine ulaşmadığını görüyoruz. Seçim sonrası BİST30 ve ihracatçı şirketler üzerinde yaşanan yükselişe göre kıyasladığımızda hisse yerinde kalmış diyebiliriz.
KAR BEKLENTİLERİ
Yılın 2. çeyreğinin daha iyi geçtiğini kurun Haziran'a kadar sabit kaldığını düşünürsek, firmanın faaliyet raporu doğrultusunda adetsel bazda geride kalacağını düşünmüyorum. Özellikle tüketici tarafında yukarıda anlattığım sebeplerden ötürü oluşan yüksek talep ciro tarafını güçlü tutmaktadır.
Firmanın bunların yanı sıra Bulut bilişim, yapay zeka, 3D yazıcı, 5G ve Siber güvenlik ürünleri ile yapmayı planladığı yeni kontratlar bulunmaktadır. Bunların ne seviyede ciroya etki edeceğini göremiyoruz Net bilgi yok.
Kar hedefine gelince; firma kur şokuna yüklü bir KKM ve nakit pozisyon ile girdi. Burada kur karı her zamankinden fazla olacaktır. Seçim öncesi tüketici tarafından alımların öne çekilmesi firmanın iyi bir dönem geçirmesi olasılığını arttırıyor. 150-160 Mio TL net kar 2. çeyrek için beklentimiz. 3. Çeyrek çeyreksel bazda cironun 12 Mia TL bandına oturmasını net kar tarafında ise 230-250mia TL ye ulaşmasını bekliyorum.
Bu durumda önümüzdeki 4 dönem için bakarsak ;
900mio TL ve 1 mia TL arası bir kar beklentimiz var. Bu öz kaynak karlılığını %70'lere taşıması hisse fiyatında ise 30-32 TL bandını önümüzdeki 4 bilanço dönemi için beklerim. Bu % 77 potansiyel demek .
Kısa vade olarak bakarsak geride kalan hisse, kısa vadeli hisse arayanların radarına takıldığında 25-30 TL bandını görebilir. Burada hissenin altı dolu dolu gitmesi için 2-3 bilanço dönemine ihtiyacı var. Ama hedef fiyata farklı bileşenler bir araya gelirse beklenenden önce rahatlıkla ulaşabilir.
* Yüksek enflasyon
* Hızlıca ürünlere fiyat artışının yansıtılıyor olması
* Firmanın geri alım programı
* Teknik olarak borsa yükselişine katılmamış olması
* Ürün gamı olarak tüketicinin stok yaptığı bir sektör olması ,
Gibi bir çok etken firmanın arkasında yer almaktadır.

Sektörde ona en yakın firma ile karşılaştırırsak çarpanlarının oldukça geride kaldığını görürüz.
Uzun vadeli yatırım üzerinde konsantre olmalı, temel analizi sağlam teknik tarafta alıma uygun hisseler ile alıma başlamalıyız.
Comments