
Bedelli Sermaye Artışı
Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?
Bedelli sermaye artırımında şirketler yeni pay ihraç ederek bu payları belli bir bedel karşılığında satar. Bedelsiz sermaye artırımının tersine şirket içinden değil de dış kaynaklar yardımı ile olur. Çıkarılan yeni paylar satılır ve şirkete kaynak sağlanır. Sermaye artırımı için çıkarılan payları şirket ortakları, rüçhan hakkına sahip olmaları nedeni ile öncelikli alma hakkına sahiptir.
Rüçhan hakkı diğer bir adı ile öncelik hakkıdır. Mevcut ortaklar, rüçhan hakkını kullanarak yeni hisseler satın alabilir. Rüçhan hakkı, ortaklara bedelli sermaye artırımı sırasında payına düşen hisseleri satın alma imkanı tanır.
NE KADAR BİR FİYAT İLE RÜÇHAN HAKKIMI SATSAM UYGUN OLUR ?
Rüçhan hakkı süreleri 15 -60 gün arasında olup bu hakkı kullanmak istemeyen yatırımları Rüçhan hakkı kupon pazarında satış yapabilirler. Burada mevcut hisse senedi fiyatı ile arasında bir arbitraj imkanı olmamasına dikkat edilmelidir.
Ne kadara satmayalım sorusu ortaya çıkar ; Bedelli öncesi hisse değeri 20 TL ise ve bedelli sonrasında bu 15 TL ye iniorsa arasındaki fark 5 TL gibi bir rakamın rüçhan hakkı olarak belirlenmesi fiyatlamay bu gözle bakılması olası kayıpları önler.
Hisse senedi sahipleri eğer ihraç edilen yeni payları almak istemez ise bu durumda rüçhan hakkı kupon pazarı ile satabilirler.
Bedelsiz Sermaye artırımının tersine şirket kasasına dışarıdan para girişi olur.
Bu iki kavram, hisse senedi bölünmesi olarak açıklanabilir.
Bedelli Sermaye Artırımı Nasıl Hesaplanır?
Şirket yönetimi bu kararı alırsa SPK ya başvurur ve SPK onay süreci başlar. Onay çıkarsa, şirket bölünme tarihi belirler.
Mesela şirket %300 bedelli ile bölünecekse 1000 lot hisseniz bölünme sonrası 4000 lot olacaktır.
Tabi yukarı da yazdığım gibi bedelsizden farklı olarak rüçhan hakkınızı kullanarak bu hisseleri satın alacaksınız.
Hisse fiyatı nasıl hesaplanır?
Yeni hisse fiyatı = Hisse fiyatı + Bedelli Oranı (%200 ise 2 gibi) / 1+ Bedelli Oranı
BEDELLİ SERMAYE AVANTAJLARI NELERDİR?
Piyasa da bedelli sermaye artırımı zamanında kötüye kullanan firmalar olduğu için çok sevilmemektedir. Son zamanlarda yatırımcı burada iyi kötü firmaları ayırt edebilmekte ve SPK bu konuda biraz daha hassas davranmaktadır.
Firma eğer bu parayı mevcut borçlarını eritmekte yeni yatırımlarda kullanacak firmanın mali tablolarına olumlu yansıtacak bir şekilde kullanmayı planlıyorsa bu piyasa tarafında olumlu karşılanacaktır.
Diğer yandan Bedelli yapıp bu meblağı firmaını gelişiminde verimli olarak kullanamayan firma yönetimler yatırımcılar tarafından sevilmez adeta fişlenir. Bu sermaye artışını firmaya katma değerli olarak döndürebilecek kadrolar ve planlar piyasa tarafından sevilir ve olumlu karşılanır.
