top of page

Bilanço; Pasif Taraf

Merhaba arkadaşlar  bu yazımda bilanço pasif  tarafı anlacatacağım , bir önceki AKTİF taraf ile  ilgili paylaşımımı  bütünlük olması açısından okumamazlık etmeyin..

PASİF  taraf  aslında aktif tarafın  nasıl finanse  edildiğini gösteren  bir yapıdır. Yine her zaman  dediğimiz gibi dengeli  yani  aktif taraf toplamına  eşit olmak zorundadır.

Kısa vadeli  yabancı kaynaklar   firmanın  1 yıl vade den  kısa  olan borçlarının   ve  uzun vadeli borçlarının  1 yıl içinde  ödenecek kısımlarını  gösteren yerdir.


  Kısa vadeli  borçlar  3 ile  başlar uzun vadeli  4   özkaynak   hesapları  5 ile devam eder .



Kısa vadeli borç ve uzun vadeli borç alt kalemlerı  tamamen  aynı olup  vadeye  göre ikiye ayrılmıştır. 
MALİ BORÇLAR  firmanın   bankalara  ya da leasing  faktoring  firmalarına  olan borçlar olup  Ticari borç kalemi  ;piyasaya mal aldığı yerlere  olan borçları gösterir. VADE  yapısı ile  kısa uzun   diye ayrılır.

Borçların  uzun vadeye  yayılması  firmanını mevcut faaliyeti sürdürmesi için  daha önemli olduğundan  borçların  kısa uzun dağılımı   önemlidir. 

ÖZKAYNAK;

Ödenmiş sermaye :Firma kurucusunun  yaptığı ilk sermaye yatırımıdır. 

Sermaye yedekleri :burada  birçok  alt etken var;

-Maddi duran varlık değerlemeleri
-Hisse senedi ve iştirak yeniden  değerleme 
-Diğer sermaye yedekleri 

KAR yedekleri Dönem kar  rakamından bir kısmının  işletmeyi  sondan ortaya çıkması muhtemel sorunlardan daha rahat korunmak için ayrılan meblağların   izlendiği yerdir. 
 -YASAL YEDEKLER 
 -OLAĞANÜSTÜ YEDEKLER
 -DİĞER KAR YEDEKLERİ 
 -ÖZEL FONLAR 

GEÇMİŞ YILLAR KAR  ZARAR : ADI üstünde  firmanın  dönemsel olarka ettiği kar rakamın  burada kümüle olarak izlenmesidir.Zarar yine aynı şekilde  zararlar bölümünde eksi kalem olarak görünür. 

Dönem kar  rakamı   firmanın  3 er aylık dönemlerde  ettiği kar rakamıdır. Dönemler  her firma için  3 aylık olmayabilir  bu değişkendir. Ama  ne olursa olsun burada edilen kar zarar rakamının bilançoya   giriş yeri burasıdır. 

Yine  örnek  üzerinden  kendi  kurduğumuz  firma için  işlemler yapalım;

Çok basit olarak  :  1 mio tl ye  firma kurarsak.

AKTİF 
DÖNEN VARLIK 
BANKA 1.000.000 TL 
 
PASİF 
ÖZSERMAYE :1.000.000 TL 

bu şekilde başlarız.

3 aylık dönem  sonunda  basit olması  açışından 1 mio tl lik stok aldık  bunu kar ile sattık .

AKTİF 
DÖNEN VARLIK 
BANKA 0 TL 
STOK 1.000.000 TL 
 
PASİF 
ÖZSERMAYE :1.000.000 TL 

SATIŞ İLE 200 000 TL NET KAR  ELDE ETTİK VERGİ SONRASI 

SONRASINDAKİ BİLANÇO DURUMUMUZ;

AKTİF 
DÖNEN VARLIK 
BANKA 1.200.000 TL 
STOK 0 TL 
 
PASİF 
ÖZSERMAYE :1.000.000 TL 
DÖNEM KAR :200.000 TL 


Tabiki normalde bu kadar  basit bir şekilde  bilançolar devam etmiyor ama mantığı anlamak için basite indirgemek  önemli.
Özkaynak tarafında bir tık ileri  gidersek aslında  firmamızın  değeridir. Yani firmayı kurduktan hemen sonra  koyduğumuz  para  bizim firmamımızın  değerini gösterir.Bunun artması ya da  azalması bizim ticari faaliyetimize bağlıdır. Bu firmanın defter değeri olup ,halka açık bir firması ise  potansiyele göre piyasa değeri çok üzerinde  fiyatlanabilir.


Örnek verelim ;

1 .Firma ;

Aktif 1 000 000 tl 

PASİF 
UZUN VADELİ BORÇ 800.000 TL 
ÖZKAYNAK 
ÖZSERMAYE  200.000 TL 


2.Firma ;

Aktif 1 000 000 tl 

PASİF 
UZUN VADELİ BORÇ 100.000TL 
ÖZKAYNAK 
ÖZSERMAYE  900.000TL 

2 Firmaya baktığımızda  bunlardan  birinin  kendi kaynakları ile büyüdüğünü diğerinin   dış kaynak ile  yani  bankalar  ve  finans kuruluşları ile büyüdüğünü görürüz . Dış kaynak ile  büyüyen kötü bir firma  gibi bir çıkarım yapmak tabiki doğru olmaz  firmaların   faaliyet türüne göre  seramye ihtiyaçları  farklı olabilir.

Ticaret  firması olduğunuzu  düşünün; ürünlerin  al sat yaparak  bir denge oluşturduğunuz  için  mevcut sermaye ile   3 4 5 katı  çevirim yapabilirsiniz. 

Ama  sanayi firması ya da   taşınmazları olan  bir firma özkaynank ağırlıklı olarak  aktifleri finanse  edebilir. 

Bu dediklerim yine de  yatırımlara, büyüklüğe  , halka açıkolup  olmamasına göre değişiklik gösterebilir.

Sonuç olarak,  PASİF TARAF  aktif yapının  finansman şeklidir. Bunun dış kaynak olarak mı iç kaynak  olarak mı  finanse  edilmesi ya da  yüzdesel olarak ayrımı firma  analizlerinde ayırt edici bir özelliktir. 

Borsadaki firma analizlerinde ise firmanın  defter değeri  ve  piyasanın  firmaya  biçtiği değer  bundan sebep  temel analiz için  önemlidir. 

Sonraki yazımızda   GELİR TABLOSU  ve kalemlerini inceleyceğiz.

Bilanço; Pasif Taraf

© 2035 by Success Consulting. Powered and secured by Wix

bottom of page